Z obchodu

Aircotec XC TRAINER EASY

Aircotec XC TRAINER EASY

Cena: 7 650 Kč

Padák v praxi

Školní kluzák Impuls4 v praxi

Orbit 3 v praxi - recenze

Aspen4 v praxi - recenze

Partneři

 

PG Pálava - občanské sdružení

Gradient Orbit 3 v praxi - recenze

Gradient Orbit 3 v praxi - recenze

18. 05. 2010

Začátkem letošní sezóny jsem si po dlouhé době vyzkoušel, jaké to je létat na áčkovém padáku. Jedná se o letošní novinku firmy Gradient Orbit / Golden 3.
Je to křídlo kategorie standard s testem EN / LTF B / 1-2. Nechci se rozepisovat o technických parametrech a provedení, které je jako obvykle u padáku této značky na světové špičce a mužete je prostudovat v tabulkách a jiných materiálech. Zaměřím se spíš na osobní zkušenost, kterou jsem získal z několika letů.

Orbit3Stejně jako jeho úspešný předchůdce, velmi dobře startuje a klidně zůstává v pozici nad pilotem. Už při jeho ovládání na zemi zjistíte, že se jedná o příjemně obratný a poslušný kluzák, který dělá přesně to, co pilot potřebuje. Při vzletu pomocí vlečného zařízení je jeho řízení bezproblémové, nezůstává za pilotem a velmi ochotně stoupá.
Při samotném letu mě velmi potešil svou citlivostí a čitelností v řízení. Díky jeho vlastnostem jsem se dobře orientoval v okolním prostředí a lehce vyhledával místa s nejsilnějším stoupáním. To, co se mě osobně na tomto křídle nejvíc líbí, je malé opadání v kroužení a možnost točit i malé ploché poloměry. Je to vlastnost, kterou považuji za velmi důležitou . Především pro dlouhé lety, kdy je potřeba umět se udržet a překonat slabá místa.
Silné stoupání ani turbulence nedělají Orbitu / Goldenu 3 žádné problémy. Naopak si pilot může tyto místa náležitě a bez stresu vychutnat a třeba si i něco nafotit nebo natočit na kameru. Prostě pořádnej šprajc pěkně utáhnout a vyždímat co to dá.

Na přeletu

Na co jsem byl také zvědavý bylo, jak se padák bude chovat na přeskocích a ve speedu. Je jasné, že se nemůže rovnat s vysovýkonovými křídly, ale vylepšený klouzák a speed, který po sešlápnutí pěkně rozfoukne luft, Vás pohodlně doveze k dalšímu stoupáku. Pozitivní je, že i přes znatelné zrychlení nedochází ani na maximálu k výraznému zvýšení opadání, takže můžete speed velice často, efektivně a bez obav využívat.
Orbit3I na přistání se Orbit 3 chová skvěle a nezáludně. Rozsah řízení Vám zajistí pohodové a bezpečné posazení zpět na zem na místo, kde potřebujete.
Orbit / Golden 3 vřele doporučuji všem, kteří si chtějí maximálně a v pohodě vychutnávat to nejhezčí, co nám paragliding nabízí. Jeho výborné vyvážené letové vlastnosti a špičkové zpracování ho potvrzují v pozici favorita na současném trhu.
To, že jsem si svou první letošní stovku u nás odletěl právě na tomto křídle moje předchozí slova jen potvrzuje http://www.xcontest.org/cesko/prelety/detail:jaho/6.4.2010/11:07 .
Trešínkou toho dne bylo to, že jsme se pod Třeboní sešli s Jendou, který letel také na Orbitovi 3, jen o velikost větším. http://www.xcontest.org/cesko/prelety/detail:Kratas/6.4.2010/11:22

Moje startovní váha je cca 95 kg a stejně jako Jenda jsem lehce nad polovinou váhového rozsahu, což se mi jeví jako ideální zatížení.

Testovací lety

Momentálně si u nás můžete toto křídlo vyzkoušet ve velikostech 26-28-30 a to nejlépe na některém našem navijákovém provozu, případne i na jiných akcích.
Neváhejte nás kontaktovat.

Přidat nový komentář


Komentáře

Žádné komentáře